Windows Vista Tips

Windows Vista Tips > Newsgroups > Windows Vista Performance > Avg. Disk queue length

Reply
Thread Tools Display Modes

Avg. Disk queue length

 
 
shazbot
Guest
Posts: n/a

 
      06-30-2008

After doing a check on the health and performances of my comp,

the program gives me a red flag for the Avg Disk Queue Lengh with a
average of 2, minimum of 1 and a max of 6

I have Western Digital Caviar RE 320 Gb * 3 raid 5 (so good and fast
disks)

they are only 1/32 full so lots of room, the disk is defragged, all
temps files are binned

As you can see by my comp details I have a good setup, so why do I have
such bad readings ???

any help would be helpful


--
shazbot

EVGA 132-CK-NF780-A1, BIOS 05
Intel X6800@2.93
Video Asus EN8800GTX
Western Digital Caviar RE 320 Gb * 3 raid 5
Western Digital Caviar RE 250 Gb * 1
Hitachi Deskstar 7K1000 1 To * 1
G-Skill F2-8000CL5D-4GBPQ (2GB x 2) now not used
Corsair 2x4096 - 8500C5DF
Monitor SyncMaster 930B(Digital)* 2
Antec Truepower Quattro 850 power supply
Vista Business 64bit
Noctua NH-U12P
Case Cooler Master Cosmos 1000
Azuntech X-Fi Prelude sound card
Steelpad keyboard, Logitech G5 Mouse
 
Reply With Quote
 
 
 
 
shazbot
Guest
Posts: n/a

 
      07-01-2008

after reading up, it seems that if I transfert my raid 5 to a raid 1 or
0 setup it might makes things faster

Anybody ???????


--
shazbot

EVGA 132-CK-NF780-A1, BIOS 05
Intel X6800@2.93
Video Asus EN8800GTX
Western Digital Caviar RE 320 Gb * 3 raid 5
Western Digital Caviar RE 250 Gb * 1
Hitachi Deskstar 7K1000 1 To * 1
G-Skill F2-8000CL5D-4GBPQ (2GB x 2) now not used
Corsair 2x4096 - 8500C5DF
Monitor SyncMaster 930B(Digital)* 2
Antec Truepower Quattro 850 power supply
Vista Business 64bit
Noctua NH-U12P
Case Cooler Master Cosmos 1000
Azuntech X-Fi Prelude sound card
Steelpad keyboard, Logitech G5 Mouse
 
Reply With Quote
 
 
 
 
Ken Blake, MVP
Guest
Posts: n/a

 
      07-01-2008
On Tue, 1 Jul 2008 07:06:19 -0500, shazbot <>
wrote:

>
> after reading up, it seems that if I transfert my raid 5 to a raid 1 or
> 0 setup it might makes things faster



That's a very strange question. RAID 0 and RAID 1 are completely
different and used for very different purposes. To think of them as
alternatives is certainly very odd.

RAID 0, in theory, will speed up the computer over no RAID, but in
practice, it usually does so so little as to be unnoticeable.
Considering that it also greatly increases the risk to your data, I
recommend against it.

I don't know anything about the relative speeds of RAID 1 and RAID 5.

RAID 1, as I said, is completely different. It's mirroring, used for
redundancy, not performance.


> EVGA 132-CK-NF780-A1, BIOS 05
> Intel X6800@2.93
> Video Asus EN8800GTX
> Western Digital Caviar RE 320 Gb * 3 raid 5
> Western Digital Caviar RE 250 Gb * 1
> Hitachi Deskstar 7K1000 1 To * 1
> G-Skill F2-8000CL5D-4GBPQ (2GB x 2) now not used
> Corsair 2x4096 - 8500C5DF
> Monitor SyncMaster 930B(Digital)* 2
> Antec Truepower Quattro 850 power supply
> Vista Business 64bit
> Noctua NH-U12P
> Case Cooler Master Cosmos 1000
> Azuntech X-Fi Prelude sound card
> Steelpad keyboard, Logitech G5 Mouse


--
Ken Blake, Microsoft MVP - Windows Desktop Experience
Please Reply to the Newsgroup
 
Reply With Quote
 
shazbot
Guest
Posts: n/a

 
      07-02-2008

Hi

well it was the raid 5 that was the culpri

Raid 5 is far more complex than 0 or 1 and fore on-board cards
changing my set-up back to raid 0 solved the problem straight away,

I can actually see the difference as just opening HD and windows is fa
faste

I think that I shall order a raid car and play around some more,

Raid 5 I'm sure will work better on a Raid card and I will get bette
band with thru a card than on the MB, therefore getting even bette
transfer rates :

--
shazbo

EVGA 132-CK-NF780-A1, BIOS 05
Intel X6800@2.93
Video Asus EN8800GTX
Western Digital Caviar RE 320 Gb * 3 raid 5
Western Digital Caviar RE 250 Gb * 1
Hitachi Deskstar 7K1000 1 To * 1
G-Skill F2-8000CL5D-4GBPQ (2GB x 2) now not used
Corsair 2x4096 - 8500C5DF
Monitor SyncMaster 930B(Digital)* 2
Antec Truepower Quattro 850 power supply
Vista Business 64bit
Noctua NH-U12P
Case Cooler Master Cosmos 1000
Azuntech X-Fi Prelude sound card
Steelpad keyboard, Logitech G5 Mouse
 
Reply With Quote
 
Mitra
Guest
Posts: n/a

 
      07-08-2008
Ken,

When I do a system health check I get the following information/message
"Average disk queue length is 3. The disk may be at its maximum transfer
capacity due to throughput and disk seeks"

What does this mean and what do iI do about it. I'm not even sure which
disc it is referring to, I have 2 internal drives and 3 external drives.

Thanks for your help.
 
Reply With Quote
 
shazbot
Guest
Posts: n/a

 
      07-08-2008

if I understood all of it correctly it basically means that this is a
traffic jam while reading writing to the hard disc, that why you see
sometimes the little blue ring in vista going around as its thinking

Have you only one HD, or do you have a raid set-up ?, as you didn't
post your sig so we don't know your set-up


--
shazbot

EVGA 132-CK-NF780-A1, BIOS 05
Intel X6800@2.93
Video Asus EN8800GTX
Western Digital Caviar RE 320 Gb * 3 raid 5
Western Digital Caviar RE 250 Gb * 1
Hitachi Deskstar 7K1000 1 To * 1
G-Skill F2-8000CL5D-4GBPQ (2GB x 2) now not used
Corsair 2x4096 - 8500C5DF
Monitor SyncMaster 930B(Digital)* 2
Antec Truepower Quattro 850 power supply
Vista Business 64bit
Noctua NH-U12P
Case Cooler Master Cosmos 1000
Azuntech X-Fi Prelude sound card
Steelpad keyboard, Logitech G5 Mouse
 
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
average disk queue length goldnwolf Windows Vista Performance 4 02-14-2008 12:48 AM
how can i increase avg. disk queue length? servo Windows Vista Performance 0 01-11-2008 10:12 PM
Average Disk Queue Length high (mean=5, max 22) Vista x64 (help?) markm75 Windows Vista General Discussion 1 04-11-2007 08:02 PM
how to improve disk queue length vista Or Tsemah Windows Vista Performance 5 04-11-2007 08:48 AM
Excessive email messages in Queue & Problem with SMTP Server Remote Queue Length Alert Nick Dee Windows Small Business Server 2 01-25-2005 08:01 PM