Windows Vista Tips

Windows Vista Tips > Newsgroups > Windows Vista Performance > Re: Explorer at 99% CPU constantly

Reply
Thread Tools Display Modes

Re: Explorer at 99% CPU constantly

 
 
glentall
Guest
Posts: n/a

 
      08-21-2009
I've had the same type problem for a number of weeks. I tried installing XP
SP3 thinking it would fix the problem but it didn't. After extensive surfing
and searching, I found a post that referred to the Process Monitor program.
(http://technet.microsoft.com/en-us/s.../bb896645.aspx )
Using the program, I was able to see all the "thread" processes that were
running under my explorer.exe process (I don't understand how they all work
together). The thread that was running the wsil32.dll process was using up
all my CPU time. I found out wsil32.dll is "Winlogon Startup Initialization
Library." I killed the process to see what would happen and my system
"calmed-down" back to "normal" (the System Idle process was now using up most
of the CPU time which I am sure is much better). I now need to investigate
this WSIL program, find out how necessary it is, find out if there is
something wrong with my system that caused it to hang up, and find out if I
can fix it or eliminate it.

Again, as someone else mentioned, I write all this hoping someone else might
discover a solution to their problem quicker. I've noticed through my
searching for the past couple weeks that many people (for many years) have
some process eating up their CPU time. Unfortunately, there doesn't seem to
be a truly common cause at the root of the problem. I'd still like to see
some Master PC Guru put all the pieces together so I could understand the
cause in case something similar happens in the future. I'm betting most of
those people have given up and switched to Mac's.

Thanks!




"FirasKay" wrote:

>
> Hey Ian and Malke, both your inputs were rather insightful!
>
> Malke, i was about to do a clean boot when I thought id try the Process
> Monitor that Ian was on about. It took me a couple of minutes to work my
> way around, but eventually there was one path that was causing
> Explorer.exe to go mental, and it was leading to weird .mpg file that
> was in the documents folder, around 20K which doesnt work but was
> opening on run-time then slowly consuming the memory. Thus I quaranteed
> the file, then removed it. The CPU is still working around 60% but the
> monitor is showing me that there are several dead registries in the
> svchost.exe that are working the CPU, which isnt that big of a deal!
>
> Thanks for your help, I hope this post will be helpful to anyone else
> facing this problem!
>
>
> --
> FirasKay
> ------------------------------------------------------------------------
> FirasKay's Profile: http://forums.techarena.in/members/102840.htm
> View this thread: http://forums.techarena.in/windows-v...ce/1190501.htm
>
> http://forums.techarena.in
>
>

 
Reply With Quote
 
 
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Re: Explorer at 99% CPU constantly Ian D Windows Vista Performance 0 06-03-2009 08:09 PM
Re: Explorer at 99% CPU constantly Malke Windows Vista Performance 0 06-03-2009 05:27 PM
Re: Explorer at 99% CPU constantly Ian D Windows Vista Performance 0 06-02-2009 02:05 PM
Re: Explorer at 99% CPU constantly Malke Windows Vista Performance 0 06-02-2009 11:49 AM
Driver issues and constantly high CPU load sojourner Windows Vista Performance 4 05-18-2007 12:31 PM