ATI 9100 IGP

Discussion in 'Windows Vista Hardware' started by Rick Pedersen, Oct 9, 2006.

  1. I have a Toshiba Satellite P35 with an ATI 9100 IGP for graphics. I just
    installed RC1 and uses the standard VGA driver. Looking to the ATI website,
    there is no Vista driver at the ATI website that includes the 9100. Does
    anyone know if ATI will be supporting the 9100 for Vista? I looked to the
    Toshiba website also and no Vista drivers either.

    Thanks
    -Rick
     
    Rick Pedersen, Oct 9, 2006
    #1
    1. Advertisements

  2. Rick Pedersen

    JewelsH Guest

    It's not included in the Vista drivers but you can go to update driver in
    device manager and point it to the ATI graphics driver. Device
    Manager>Display Adapter>Properties>Driver>Update Driver>Browse My
    Computer>Let me pick>uncheck "Show compatible hardware">scroll to the ATI
    graphics and choose one. Once that is setup, windows might update it.
     
    JewelsH, Oct 9, 2006
    #2
    1. Advertisements

  3. Rick Pedersen

    Tim_Mac Guest

    hi Rick,
    my Shuttle XPC ST61G4 (desktop) also uses the 9100 IGP chipset. i got vista
    working with the standard VGA driver without difficulty. i had 128 mb of
    system RAM allocated for graphics in the bios. unfortunately the 9100 IGP
    doesn't meet the aero hardware requirements, no pixel shader or native
    directx 9 support.
    i installed a 256 mb ATI Radeon X1600 pro AGP card but it won't work either
    because the PCI-AGP bridge driver (called PCI-PCI in device manager>system
    devices) apparently doesn't work correctly. there is a widespread 'code 43'
    problem reported by users of ATI chipsets with Vista, which prevents aero
    glass from working. most of these problems seem to relate to the PCI-AGP
    bridge driver because the card itself is officially Vista supported by ATI.
    i tried all sorts but couldn't get it to work.

    i'm not sure how decent Toshiba are in terms of supporting non-toshiba
    hardware, but Shuttle have confirmed that they will not provide drivers for
    hardware they don't manufacture (i.e. the 9100 IGP), and ATI have no support
    obligation to customers who purchased from Shuttle. there is a good chance
    it will never happen with this sort of attitude. i'm due a new computer
    anyway so this is a great excuse.

    tim
     
    Tim_Mac, Oct 10, 2006
    #3
  4. Rick Pedersen

    JW Guest

    Several users have reported that RC2 has fixed their code 43 problems using
    the ATI drivers that come with RC2.
     
    JW, Oct 10, 2006
    #4
  5. Rick Pedersen

    Tim_Mac Guest

    hi JW thanks for the post. is that the Microsoft WDDM drivers for ATI
    cards? or the ATI SMBus driver or other? i hadn't heard about any change
    with the ATI situation so i'm delighted to read that there has been an
    improvement.
    cheers
    tim
     
    Tim_Mac, Oct 10, 2006
    #5
  6. Rick Pedersen

    JW Guest

    Since I don't have an ATI card running on an Vista RC2 system I do not know
    the answer. Maybe someone else can answer.
     
    JW, Oct 10, 2006
    #6
  7. Rick Pedersen

    David Ellery Guest

    I am having the same problem as Rick. I have a Toshiba P35 and apart from this annoying problem, VISTA seems quite impressive.

    Regards
    David

    EggHeadCafe.com - .NET Developer Portal of Choice
    http://www.eggheadcafe.com
     
    David Ellery, Oct 11, 2006
    #7
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.