[bug] AppHang of WLM (2 in a few days, since I'm using it) while editing

Discussion in 'Windows Live Mail' started by Hexaae, Aug 17, 2008.

  1. Hexaae

    Hexaae Guest

    WLM bug-report:

    It's 2nd time in a week that I'm using WLM on Vista and 2 times I've had a
    AppHang by wlmail.exe.
    The bug happens randomly when I'm replying a msg and I'm adjusting end of
    lines with backspace and return... It's like there's a problem in window
    layout, scrollbars and adaptation of long lines of text.
    I use wlmail.exe 12.0.1606.1023 and here is the Event Viewer report:

    - System

    - Provider

    [ Name] Application Hang

    - EventID 1002

    [ Qualifiers] 0

    Level 2

    Task 101

    Keywords 0x80000000000000

    - TimeCreated

    [ SystemTime] 2008-08-17T16:23:20.000Z

    EventRecordID 78998

    Channel Application

    Computer PC-Hexaae

    Security


    - EventData

    wlmail.exe
    12.0.1606.1023
    f48
    01c9004a3e509490
    1170
    55006E006B006E006F0077006E0000000000


    --------------------------------------------------------------------------------

    Dati binari:


    In word

    0000: 006E0055 006E006B 0077006F 0000006E
    0008: 0000


    In byte

    0000: 55 00 6E 00 6B 00 6E 00 U.n.k.n.
    0008: 6F 00 77 00 6E 00 00 00 o.w.n...
    0010: 00 00 ..

    Here is a sshot:
    http://www.pctunerup.com/up/image.php?src=_200808/20080817191109_Immagine.jpg

    Laptop Compaq/HP Presario F500EA, Vista Home Basic (SP1, x86, ITA), GeForce
    GO 6100 (Forceware 156.87), 2GB DDR2 667MHz.
     
    Hexaae, Aug 17, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Hexaae

    Hexaae Guest

    Ok,
    I've found a pattern to reproduce always the bug: it is an error of
    spellchecking (!!) routines in WLM, only when using Italian dictionary
    though... every time I type a word like this:
    '...\anywordhere\...'
    it will hang in the exact moment I add a space after last \...' chars!
    I say it's a spellchecking error in WLM because Word has no probs with the
    same spellchecks (and uses the same dictionary system files).
    Moreover, if I disable error check while typing and then I do a manual
    spellchecking WLM will not hang but will report empty words to correct
    (????) in the usual replace-requester of the dictionary and Ignoring all
    blanks it reports in the end: "An error occurred while spellchecking"! This
    means it does something weird internally trying to check italian words with
    '...\word\...'.

    Funny... now, since there is no real bug-report channels with MS developers,
    who do I report it to? :(
     
    Hexaae, Aug 17, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Hexaae

    Ildhund Guest

    https://support.live.com/eform.aspx?productKey=wlmaildesktop&ct=eformts&scrx=1

    There may be a problem with getting this escalated to the product
    team, because you're using a non-standard feature (spell checking in
    any other language than the five supplied). Why use funny syntax
    like ...\word\... anyway? What encoding are you using? You're
    probably using some syntax that the spellchecker uses internally.
    --
    Noel

     
    Ildhund, Aug 17, 2008
    #3
  4. Hexaae

    Hexaae Guest

    The fact is that within Word there is no hang-bug though... This sounds like
    a bug in WLM instead.
    I used that strange syntax just to describe a directory path ;)
    "...\anyword\..." doesn't hang BTW...

     
    Hexaae, Aug 17, 2008
    #4
  5. Hexaae

    Hexaae Guest

    I tried with a very old (Word 2000) .DLL and WLM doesn't crash! But crashes
    with other (fixed in latest Office SP3) words... :(
    Italian dictionary has always been quite buggy. Still strange though that
    using '...\ codes won't crash Word too.. doh! :(

     
    Hexaae, Aug 17, 2008
    #5
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.