CPU usage with iexplorer.exe

Discussion in 'Windows Vista Performance' started by vistastic, Jul 12, 2007.

  1. vistastic

    vistastic Guest

    Hi all,

    I have an AMD Sempron 3500+ with 1512 RAM. The CPU usage is really
    concerning me. Every 10 seconds, it goes up to 100% and then a few seconds
    later it drops back to around 20%. It is nearly always iexplorer.exe which is
    using the most processing power, but I am not even using the internet for
    highly demanding tasks.

    I think it started when I installed some software for my printer that was
    not compatible for Vista. I have uninstalled it, however, the problem
    remains. Has anyone got any ideas? I have tried System Restore at different
    points but it keeps saying it failed to restore.

    Every time I open a new program, the CPU goes to 100% for a short time. This
    PC came with Vista pre-installed, does anyone know whether there is any way
    to format and then install it again as I do not have the CD.

    I'd be grateful for any help.
     
    vistastic, Jul 12, 2007
    #1
    1. Advertisements

  2. vistastic

    Bob J Guest

    RAM usage is not dependent on what programs you initiate, there are also
    internal activities such as the cache, prefetch, anti-virus, etc that could
    be using the CPU
    It is normal for the CPU to reach high % when you first load a program or
    activity and will drop down once the cache and prefetch have did there job.
    With the info you have provided you have no problem & most probably doing
    more damage trying to fix a problem about the CPU usage.
    The fact that you can not restore is another matter.
    What program did you uninstall?
    If you uninstalled Norton AV follow directions at link:
    http://support.microsoft.com/kb/305671/en-us
     
    Bob J, Jul 12, 2007
    #2
    1. Advertisements

  3. vistastic

    joaquin Guest

    Hi,

    i'm suffering from the same problem like Vitastic, and i haven't installed
    any rare softwares. i have a second disc booting with XP and the problem
    doesn't appear. the CPU runs normally.

    when i open the task manger there are too many windows applications that
    consumes anormally a big quantity of the CPU.

    any other suggestions.

    thanks a lot
     
    joaquin, Jul 12, 2007
    #3
  4. vistastic

    vistastic Guest

    Thanks Bob J, really appreciated. I have an MP760 Canon Printer and
    downloaded the programs from the CD, however, it said that it is not
    compatible. I have since uninstalled and installed the Vista compatible
    versions, however, it still doesn't let me restore.

    And regarding the CPU usage, even when I scroll on a website, the CPU jumps
    to around 60%. Is this normal?

    Thanks once again
     
    vistastic, Jul 12, 2007
    #4
  5. vistastic

    Bob J Guest

    The RAM memory usage you mentioned is normal, whenever you load a program,
    webpage, etc. information is loaded into RAM so that the information can be
    accessed by the user, quicker.(That's it purpose)
    I have 3gb ram on this PC & and ram usage sits on 20-30% with just the
    desktop showing.
    Some expert say that empty ram is wasted ram!!!!
    If you wish to find out more about RAM & CPU usage go to MS support and
    enter "ram/cpu" in search, then follow the links. (Some of the infro can get
    quite technical)
    In conclusion it is unlikely, with the info you have provided that you have
    an problem with ram usage.
     
    Bob J, Jul 13, 2007
    #5
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.