Help with Windows Defender, it will not run!

Discussion in 'Windows Vista Security' started by Justin, May 20, 2007.

  1. Justin

    Justin Guest

    I'm having trouble with windows defender every time I try to open it up a
    message suddenly appears that says," application failed to initialize:
    0x800106ba." The message continues by saying, "a program caused windows
    defender's service to stop." I've tried to open it up maually but it won't
    let me and this message keeps poping up. What should I do? I tried to
    uninstall it and reinstall it but I do not know how.
    PLEASE HELP!!!
     
    Justin, May 20, 2007
    #1
    1. Advertisements

  2. Justin

    Mr. Arnold Guest

    You go to the Event Logs off of Control Panel/Admin Tools/Computer Manager
    and find out what the details of the error message is indicating, first,
    and then you post back.
     
    Mr. Arnold, May 20, 2007
    #2
    1. Advertisements

  3. Justin

    Justin Guest

    --
    Justin


    Source: Microsoft-Windows-Windows Defender
    Date: 5/10/2007 2:13:32 PM
    Event ID: 3004
    Task Category: None
    Level: Warning
    Keywords: Classic
    User: N/A
    Computer: Ace-PC
    Description:
    Windows Defender Real-Time Protection agent has detected changes. Microsoft
    recommends you analyze the software that made these changes for potential
    risks. You can use information about how these programs operate to choose
    whether to allow them to run or remove them from your computer. Allow
    changes only if you trust the program or the software publisher. Windows
    Defender can't undo changes that you allow.
    For more information please see the following:
    Not Applicable
    Scan ID: {C5EE8038-B898-40C4-B98D-7CFC148D940A}
    User: Ace-PC\Ace
    Name: Unknown
    ID:
    Severity ID:
    Category ID:
    Path Found:
    regkey:HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\\avast!;runkey:HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\\avast!;file:C:\Program
    Files\Alwil Software\Avast4\ashDisp.exe
    Alert Type: Unclassified software
    Detection Type:
    Event Xml:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-Windows Defender"
    Guid="{11CD958A-C507-4EF3-B3F2-5FD9DFBD2C78}" EventSourceName="WinDefend" />
    <EventID Qualifiers="0">3004</EventID>
    <Version>0</Version>
    <Level>3</Level>
    <Task>0</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2007-05-10T21:13:32.000Z" />
    <EventRecordID>12543</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Ace-PC</Computer>
    <Security />
    </System>
    <EventData>
    <Data Name="Product Name">%%827</Data>
    <Data Name="Product Version">1.1.1505.0</Data>
    <Data Name="Scan ID">{C5EE8038-B898-40C4-B98D-7CFC148D940A}</Data>
    <Data Name="Unused">
    </Data>
    <Data Name="Unused">
    </Data>
    <Data Name="Unused">
    </Data>
    <Data Name="Unused">
    </Data>
    <Data Name="Domain">Ace-PC</Data>
    <Data Name="User">Ace</Data>
    <Data Name="SID">S-1-5-21-3527441846-3642213984-1266232396-1000</Data>
    <Data Name="Threat Name">Unknown</Data>
    <Data Name="Threat Id">
    </Data>
    <Data Name="Threat Severity">
    </Data>
    <Data Name="Threat Category">
    </Data>
    <Data Name="FWLink">%%832</Data>
    <Data Name="Path
    Found">regkey:HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\\avast!;runkey:HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\\avast!;file:C:\Program
    Files\Alwil Software\Avast4\ashDisp.exe</Data>
    <Data Name="Threat Classification Index">0</Data>
    <Data Name="Threat Classification">%%807</Data>
    <Data Name="Unused">
    </Data>
    <Data Name="Unused">
    </Data>
    <Data Name="Detection Type Index">
    </Data>
    <Data Name="Detection Type">
    </Data>
    </EventData>
    </Event>
    Now what should I do?
    P.S. THANKS FOR HELPING!!!
     
    Justin, May 20, 2007
    #3
  4. Justin

    George Guest

    you have avast antivirus running, it most likely doesn't like Win Def. Look
    in Services and put every instance of avast on Manual so it doesn't start
    automatic, restart, and test Win Def. I had the same problem with Bitdefender
    antivirus. give it a go may work for you too. at least we'll know what's
    preventing WD from starting/working properly
     
    George, May 20, 2007
    #4
  5. Justin

    Mr. Arnold Guest

    Most likely is the System Event Log or Application Event Log, there is going
    to be one message or messages that have a red icon signifying that a
    critical error as occurred, pertaining to WD's abort and stoppage.
     
    Mr. Arnold, May 20, 2007
    #5
  6. Justin

    Rock Guest

    I'm not sure why you think it's a conflict with Avast, I, as many others,
    run Avast AV with Windows Defender with no issues.
     
    Rock, May 21, 2007
    #6
  7. Justin

    Engel Guest

    Engel, May 22, 2007
    #7
  8. Justin

    Rick Serafin Guest

    I have the same problems, can't open it to repair it, can.t download another one due to windows pop up which reads vista already has defender installed on it so the new download will be terminated.

    EggHeadCafe.com - .NET Developer Portal of Choice
    http://www.eggheadcafe.com
     
    Rick Serafin, Jun 14, 2007
    #8
  9. Justin

    Rick Serafin Guest

    I have the same problems, can't open it to repair it, can.t download another one due to windows pop up which reads vista already has defender installed on it so the new download will be terminated.

    EggHeadCafe.com - .NET Developer Portal of Choice
    http://www.eggheadcafe.com
     
    Rick Serafin, Jun 14, 2007
    #9
  10. Justin

    Rock Guest

    Same problems as what? You've started a new thread as if you were
    responding to a previous one, but included no details.

    Making Good Newsgroup Posts
    http://dts-l.org/goodpost.htm
     
    Rock, Jun 14, 2007
    #10
  11. Justin

    kiwi Guest

    Has anyone got a fix to this problem....I got it too Rick!
    0x800106ba error, to fix open manually but the windows defender will not open.
    Microsoft indicate that it is an error associated with expired licence or
    whatever and suggest removal of and reinstalling windows defender
    but........you cannot remove windows defender installed on a vista system..no
    progams listed in add/remove programs via control panel

    My computer is a laptop with oem vista ultimate installed and windows
    defender has NEVER worked.
    Have another computer with vista home installed with NO windows defender
    issues
     
    kiwi, Jun 9, 2008
    #11
  12. Unable to enable Windows Defender application in Windows Vista
    http://support.microsoft.com/kb/555962

    Suggest you read thea above MSKB.

    MowGreen [MVP 2003-2008]
    ===============
    *-343-* FDNY
    Never Forgotten
    ===============
     
    MowGreen [MVP], Jun 9, 2008
    #12
  13. Justin

    kiwi Guest

    Thanks MowGreen,
    Tried but Didn't work!
    --
    cheers, Kiwi


     
    kiwi, Jun 10, 2008
    #13
  14. Did you check to see if the WD service has been Disabled ?
    Are there any other anti-spyware programs installed ?
    Is Windows Live OneCare installed ?

    MowGreen [MVP 2003-2008]
    ===============
    *-343-* FDNY
    Never Forgotten
    ===============
     
    MowGreen [MVP], Jun 10, 2008
    #14
  15. Justin

    kiwi Guest

    Hi Ugh
    I tried yr reccomendation...WMI repository was fin
    Cheer
     
    kiwi, Jun 11, 2008
    #15
  16. Justin

    kiwi Guest

    Hi MowGreen
    Think I am out of synch with replies...but here goe

    - Win defender, in the contrlpanel/services area is blank and when
    go Start service ...I get "Win could not start service on local com
    Error 2 "cannot find file specified
    - Have AVG8 installed. Have AVG8 on another computer running Vist
    Home, no probs
    - Do not have Live One Care installe
    Cheer
     
    kiwi, Jun 11, 2008
    #16
  17. Justin

    kiwi Guest

    Hi MowGreen
    Regarding missing file..
    I can see svchost.exe in mt systen 32 files but I cannot se
    svchost.exe -k secsvcs...which is what defender is asking for when i
    starts up (it maybe part of svchost .exe?
    cheer
     
    kiwi, Jun 11, 2008
    #17
  18. Yes, it is 'part' of svchost. Suggest you run sfc /scannow to ensure
    that all system files are intact: http://support.microsoft.com/kb/929833

    Does AVG 8 contain a spyware component ? You may need to disable it in
    order to allow WD to run properly ... if it's set up the same as on the
    other PC, then you *should* not have to fiddle with it.
    Note the *should*

    MowGreen [MVP 2003-2008]
    ===============
    *-343-* FDNY
    Never Forgotten
    ===============
     
    MowGreen [MVP], Jun 11, 2008
    #18
  19. Justin

    kiwi Guest

    Hi MowGreen,
    Scan result was @Windows Resource Protection did not find any Integrity
    Violations."
    Going to look at installing Event veiwer that Engle suggested

    --
    cheers, Kiwi


     
    kiwi, Jun 11, 2008
    #19
  20. Justin

    kiwi Guest

    Hi Engle and MowGreen
    Me again....I looked at Event Viewer (not sure what section to look
    and under microsoft/windows/code integrity/ there is 2 events that com
    up as errors
    Theye are event 3002(recently) and event 3004 since new (FBIKB_NT.Sy
    because file hash could not be found on system
    Microsoft say to repair system via windows disk but I have oem vist
    installed and dont think I was given disk.....so how do I do this (vi
    F8 on boot?
    In event veiwer, should I look for anything else (assoc with wi
    defender...where?
    Thanks again
     
    kiwi, Jun 12, 2008
    #20
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.