Non-nForce MB to nForce vista upgrade - is there salvation?

Discussion in 'Windows Vista Installation' started by Magnesious, Jul 28, 2008.

  1. Magnesious

    Magnesious Guest

    Hello everyone,

    I’ve encountered a problem booting into vista business 64-bit after
    upgrading my motherboard and CPU (from an ASUS+Pentium D to an EVGA 750i FTW
    and Q6600). I’ve been running XP just fine for a month, but I eventually want
    my vista boot back. I will list a description of the problem, the symptoms of
    the problem, and the things I have done to get around the problem.

    When attempting to boot into vista, I am greeted with a BSOD for about 0.10
    seconds reading:

    “…Restart your computer. If this screen appears again, follow these steps:

    Check for viruses on your computer. Remove any newly installed hard drives
    or hard drive controllers. Check your hard drive to make sure it is properly
    configured and terminated. Run CHKDSK /F to check for hard drive corruption,
    and then restart your computer.

    Technical information:

    *** STOP: 0x00000007B (<<listing of 4 6-byte hex codes>>)â€

    The computer then restarts. I had to take a picture to read what it said it
    was so fast.

    Trying to boot vista in safe mode gives the same problem. The last system
    file loaded is crcdisk.sys. No other ‘boot mode’ (e.g. last known
    configuration, etc.) successfully boots. This is a very common *symptom*,
    but I’ve failed to fix the problem using the usual gamut of tricks: swapping
    memory out, removing all unnecessary peripherals, hard drives, etc.

    I’ve also booted from the vista CD and ran the repair utility. It reported
    that there were errors, I recall, but it was unable to do anything (in time
    I’ll get the diagnostic readout from that posted). After a restart the same
    problem happens as above.

    To me it smells an awful lot like vista is missing the proper things to use
    the new nForce hardware (HD controllers, Ethernet, etc.) Would a manual
    installation of something (e.g. nForce drivers) from XP or Linux be able to
    fix this? If so, how would one go about doing this? The nvidia setup wizard
    understandably refuses to run in XP – surely it does something less trivial
    than copying .inf and .dll files to directories, right?

    Thanks for reading – this isn’t extremely urgent, but I'd like to avoid a
    reinstall of vista. Any thoughts are much appreciated!

    System:
    Intel Q6600
    EVGA 750i FTW
    WD 250GB Hard Drive, partitioned about 50/50 with a vista/XP dual boot
    4GB Patriot DDR2-800 Mem
    Nvidia 512MB 8800GT

    I have various other bootable linux hard disks installed that don't really
    matter to this discussion.
     
    Magnesious, Jul 28, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Magnesious

    Rick Rogers Guest

    Hi,

    You need to perform a clean install of Vista after that sort of significant
    hardware change. Do not format and the existing installation will be moved
    to a windows.old folder where you can recover data from. You will need to
    reinstall software from it's original installation media.
     
    Rick Rogers, Jul 28, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Magnesious

    AJR Guest

    Run the repair option several times,
     
    AJR, Jul 28, 2008
    #3
  4. Magnesious

    Rick Rogers Guest

    Repair only fixes a busted boot sector. It does not address the problem this
    person is encountering, which is trying to load an existing installation on
    significantly different hardware.
     
    Rick Rogers, Jul 29, 2008
    #4
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.