Problem with AVG Free 8, Vista Home Premium SP1 and IE7

Discussion in 'Windows Vista Security' started by Gordon, May 8, 2008.

  1. Gordon

    Gordon Guest

    Installed Free AVG 8 here today on two systems - Vista Home Premium SP1 and
    XP SP3 with IE7.
    On the Vista machine, the installation of AVG 8 broke IE7 in opening a
    second window - it just hung until the "not responding" message appeared.
    I tried installing AVG without the surfsearch function, and without the
    Linkscanner module - still couldn't open a second window in IE.
    Uninstalling of AVG 8 cured the problem.

    The installation on XP SP3 with IE7 had no effect at all. IE7 behaved
    perfectly normally.
    Anyone seen this, and is there a fix?
    (The reason I went for AVG is that it picked up a virus on my XP machine
    that Avast! did not.....)
     
    Gordon, May 8, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. http://forum.grisoft.cz/freeforum/

    : Installed Free AVG 8 here today on two systems - Vista Home Premium SP1
    and
    : XP SP3 with IE7.
    : On the Vista machine, the installation of AVG 8 broke IE7 in opening a
    : second window - it just hung until the "not responding" message appeared.
    : I tried installing AVG without the surfsearch function, and without the
    : Linkscanner module - still couldn't open a second window in IE.
    : Uninstalling of AVG 8 cured the problem.
    :
    : The installation on XP SP3 with IE7 had no effect at all. IE7 behaved
    : perfectly normally.
    : Anyone seen this, and is there a fix?
    : (The reason I went for AVG is that it picked up a virus on my XP machine
    : that Avast! did not.....)
    :
     
    Tom [Pepper] Willett, May 8, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Gordon

    Gordon Guest

    Gordon, May 8, 2008
    #3
  4. Did you uninstall Avast before you installed AVG 8.0?

    If so, did you run the Avast removal tool (aswclear.exe) before you
    installed AVG 8.0?

    http://files.avast.com/files/eng/aswclear.exe

    [SAVE aswclear.exe to your desktop & run manually, do not RUN it directly
    from the download!]

    Did you reinstall AVG 8.0 without the Safe Search and Link Scanner modules
    without first uninstalling AVG 8.0 or did you uninstall AVG 8.0 first?
     
    PA Bear [MS MVP], May 8, 2008
    #4
  5. Strange symptoms indeed! I can't imagine what would cause them.
    I *can* tell you that your last statement above would still be true
    if you took an anti-virus from column 'a' and a different one from
    column 'b' and substituted them for your choices. Sometimes it's
    just a matter of what the vendor decides is worth alerting on and
    sometimes it's just because they all miss something sometime.

    Both of those anti-virus programs are 'adequate' IMO - so 'if
    it ain't broke, don't fix it' applies.
     
    FromTheRafters, May 9, 2008
    #5
  6. Gordon

    Gordon Guest

    I did uninstall Avast! through Control Panel-Programs and no I didn't run
    the Avast! Removal tool. Didn't know there was one...however, I didn't run
    that on the XP machine either, and IE7 functions perfectly normally on
    that...
     
    Gordon, May 9, 2008
    #6
  7. Gordon

    Gordon Guest

    Additional info - uninstalled Avast using the cleaner tool. Installed AVG
    without Safesearch and Link scanner modules. No change in behaviour - IE7
    still hangs on opening a second window - Firefox does NOT however.
     
    Gordon, May 9, 2008
    #7
  8. Gordon

    Gordon Guest


    More info - if I use the File-New Window within IE7, everything works OK. If
    I click on the IE7 icon either in the quick launch toolbar or on the start
    menu, it doesn't.
     
    Gordon, May 9, 2008
    #8
  9. Gordon

    Don Varnau Guest

    Hi,
    Try disabling other browser add-ons (not AVG) to see if there's a conflict
    with another add-on.

    Don
    [MS MVP- IE]
     
    Don Varnau, May 9, 2008
    #9
  10. Gordon

    Gordon Guest

    Bingo! The Windows Live Toolbar Helper add-in seems to be the culprit.
     
    Gordon, May 9, 2008
    #10
  11. Gordon

    Don Varnau Guest

    Great. Thanks for the update.

    Don
     
    Don Varnau, May 10, 2008
    #11
  12. Gordon

    Tony Zamboni Guest

    Looks like there a lot more problems with AVG 8 free I and a lot of others
    have printing problems, link problems and with the protected mode off you
    cannot open another tab because of the popup that states something like
    "pages in a different security zone must be opened in a new window"

    When trying to print from IE7 the printer icon shows in the task bar but it
    shows 0 documents pending and nothing prints. It appears the file is not
    being spooled to the printer. I can print in all Office programs but not in
    IE7. By turning off the Protected Mode in IE7 I am able to print but that is
    not a suitable solution.

    If you search the web for IE7 print problems you will find that there are
    many and quite a few recently. The common thread I see is people questioning
    the source of the problem and trying to determine the fault seem to point to
    a similar set of circumstances. One of the requirements to install AVG 8
    Free on a Vista system is first installing Microsoft’s KB929547 hotfix for
    windows filtering platform. I have recently updated AVG 7.5 to 8.0 on 2
    separate machines and experienced the same IE7 printing problem with both.
    Two of my friends also did the same with the same results. I have 2 more
    machines with similar requirements and I am going to test IE7 after the
    KB929547 install and before installing AVG 8 to see if the printing problem
    is caused by the MS KB929547 update or the AVG 8 Free install.
    You will notice that AVG 8 has a Link Scanner and invades IE7 by scanning
    all of your links in a Google search to determine if they are harmful. The
    little wheel turns after each link and provides a green star with a checkmark
    if the link is thought to be OK. How cute! Turning off the Link Scanner in
    AVG did not solve the printing problem. I was a fan of AVG 7.5 because it was
    straight forward and did not interfere with other processes as the big guys
    do. So if you turn off the protected mode in IE7 so you can print and then
    eliminate the irritating bonk that happens when you open each page will AVG
    give you adequate protection?

    By right clicking on your IE7 startup icon and selecting {Properties,
    Shortcut} and then the advanced tab then check on the Run as Administrator
    box you will be able to print from IE. If you are running as a user this box
    will not allow you to check it. If that is the case use windows explorer to
    go to c:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe. Right click on the
    iexplore file and select Send to desktop as shortcut. You will then be able
    to check the box on this icon to allow you to run as administrator. You will
    need to put your admin password in each time you open IE7 but at least you
    can print until the guilty party comes up with a solution.

    With Protected Mode On I cannot reply in this forum, so that's one more hook
    on the AVG 8 decision. The big guys Norton, McFee also mess with your
    computer. AVG slows down your web experience because of the damn Link
    Scanner. I ran for 3 years without any Virus protection and never had a
    problem. I suspect I may go back to no virus program unless Avg Gisoft
    fixes it. I wonder if the paid version of AVG has the same problem with IE7

    Also see Subject: Printing - Vista Business SP1 / IE7 5/9/2008 8:16 AM PST
    on page 2
     
    Tony Zamboni, May 13, 2008
    #12
  13. Gordon

    jmk94903 Guest

    I have Vista Ultimate SP1 installed.  I installed AVG Free 8.0, but I unselected the Security Toolbar during the installation.I had no problem printing a web page in IE 7.Has anyone else tried AVG 8.0 without installing the Security Toolbar to confirm that the printing problem is in the toolbar?I suppose you could also try disabling the Security Toolbar in IE 7 if it is already installed.John


    Post Originated from http://www.VistaForums.com Vista Support Forums
     
    jmk94903, May 19, 2008
    #13
  14. Gordon

    Christopher Guest

    I installed without toolbar and cannot print a web page in IE7. I also
    installed without the web features and still no printing from IE7.

    I just have the paid version now for anti-virus and anti-spy.span.


    in message news:%...
     
    Christopher, May 19, 2008
    #14
  15. Gordon

    robinb Guest

    what can't you print?
    the only thing that cannot print are ads because AVG blocks those in the Web
    shield on the pro version and Link Scanner on the free version
    If you uncheck both you should be able to print
    robin
     
    robinb, May 23, 2008
    #15
  16. Gordon

    Freakstone Guest

    I can confirm that I've experienced the same problem on an OEM Del
    install of Vista Home Premium + post install SP1 with IE7 and AVG 8.
    I've even used the AVG install switches that don't install the lin
    scanner (hidden switches, need to be used at command line, listed o
    AVG's site) and still cannot print from IE7. There's nothing added t
    IE, no toolbars, no addins apart from the basic Microsoft one
    installed by the OS.

    IE7 print preview appears fine, print driver settings are al
    available, when you send to print queue icon appears in systray bu
    shows no docs to print. All other apps print fine.

    Removing AVG 8 resolves the issue. Have had to revert to AVG 7.5 fo
    the meantime.
     
    Freakstone, May 24, 2008
    #16
  17. Gordon

    Gordon Guest


    Interesting - I also have Home Premium SP1 with AVG free version 8,
    default install. Printing works OK in IE7 here....
     
    Gordon, May 24, 2008
    #17
  18. Gordon

    Christopher Guest

    I cannot print anything that originates from IE7 - web page, banking, etc
    etc
    I can print anything else and I can print the pages if I use Firefox.
    AVG's response is to switch off UAC.

     
    Christopher, May 25, 2008
    #18
  19. I cannot print anything that originates from IE7 - web page, banking, etc etc

    Uninstall AVG 8 completely.
    Then reinstall it, but this time without the AVG toolbar.
    This should solve the problem.
     
    Mark Veldhuis, May 25, 2008
    #19
  20. Gordon

    Christopher Guest

    I already completely uninstalled AVG 8.0 and reinstalled without the Toolbar
    and Web Features. No difference.
     
    Christopher, May 25, 2008
    #20
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.