SVCHOST.EXE after SP3 100% processor usage?

Discussion in 'Windows Update' started by Bill, Sep 1, 2008.

  1. Bill

    Bill Guest

    After installing XP SP3 the processor immediately goes to 100% processor
    usage until I terminate the wuauclt.exe process. Also, Microsoft Update
    hangs at checking your computer and never completes. Does anyone know how to
    solve this? My computer is NOT capable of upgrading to Vista according to
    the manufacturer (HP)
     
    Bill, Sep 1, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Bill,

    Download and *save* the latest Version of the Windows Update Agent:

    32 bit [x86]
    http://download.windowsupdate.com/w...one/7.2.6001.784/windowsupdateagent30-x86.exe

    After the download completes, close all open browsers and programs.
    Move windowsupdateagent30-x86.exe to C:\ without creating a folder for it.
    Now go to Start > Run > type in the below and then press Enter or click OK

    cmd
    At the Command Prompt, type in the following, pressing Enter after
    *each* command

    net stop wuauserv
    net stop bits
    c:\windowsupdateagent30-x86.exe
    net start wuauserv
    net start bits
    exit

    Give each command a little time to work before entering the next one.
    Restart the system and see if svchost is still hogging CPU cycles.

    MowGreen [MVP 2003-2008]
    ===============
    *-343-* FDNY
    Never Forgotten
    ===============
     
    MowGreen [MVP], Sep 1, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. PA Bear [MS MVP], Sep 1, 2008
    #3
  4. [I shoulda stayed in bed.]
     
    PA Bear [MS MVP], Sep 1, 2008
    #4
  5. You're not in bed ? <gdrvvf>
     
    MowGreen [MVP], Sep 2, 2008
    #5
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.