The Windows Installer Service could not be accessed (Error 1719)

Discussion in 'Windows Vista General Discussion' started by Zomby2d, Mar 29, 2008.

  1. Zomby2d

    Zomby2d Guest

    For a couple of weeks, I've been unable to install or uninstall an
    64-bit applications that uses the Windows Installer. I alway get th
    message "The Windows Installer Service could not be accessed. This ca
    occur if the Windows Installer is not correctly installed. Contact you
    support personnel for assistance." Installing and uninstalling 32-bi
    applications that rely on MSI does work correctly

    - I have unregistered/registered both instance of msiexec (System32 an
    SysWOW64). Done this in normal as well as safe mode, rebooting afte
    each try
    - The service is registered and running. (Doesn't stop when i
    starts.
    - As far as I can tell, registry entries in the MSIServer key ar
    correct
    - When logging the installer results, it reporst an error 1719 righ
    after the line "Connected to service for CA interface
    - Installed service pack 1 but that didn't fix the proble
    - Tried every solution found in kb and forums all over the place an
    nothing does the trick

    This was merely an annoyance at first but now I really need to instal
    and uninstall some stuff and I'm stuck. I don't want to do a fres
    install either
     
    Zomby2d, Mar 29, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Zomby2d

    Zomby2d Guest

    I finally found a solution to my problem.

    Altough my MSIServer registry key was correct, there was an Enum subkey
    that was causing all my problems. Once I removed this key, the 64-bit
    installer started working again.

    Hope this helps anyone with the same problem.
     
    Zomby2d, Apr 1, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. Zomby2d

    Mustafa B Guest

    Hello,

    I have the same problem and I cant get it fixed.. what is the Enum subkey? and how can I get rid of it
     
    Mustafa B, Apr 11, 2008
    #3
  4. Click Start, type Regedit.exe and press ENTER.

    Navigate to the following branch:

    HKEY_LOCAL_MACHINE
    \SYSTEM
    \CurrentControlSet
    \Services
    \MSIServer

    From the File menu, choose Export, and save the branch to a .REG file.

    Exit the Registry Editor.

    Open the .REG file using Notepad.

    Copy the file contents and post it here.

    --
    Regards,

    Ramesh Srinivasan, Microsoft MVP [Windows Shell/User]
    Windows® Troubleshooting http://www.winhelponline.com
    Winhelponline.com blog http://www.winhelponline.com/blog


    <Mustafa B> wrote in message Hello,

    I have the same problem and I cant get it fixed.. what is the Enum subkey? and how can I get rid of it
     
    Ramesh, MS-MVP, Apr 12, 2008
    #4
  5. Zomby2d

    DBlair Guest

    Having similar problem (HP Laptop w/ Vista x64, SP1) ever since I
    upgraded to SP1.

    Attached my Reg export as instructed for other gentleman, appreciate
    any help.

    DAB


    +-------------------------------------------------------------------+
    |Filename: msiserver-export-dab.reg |
    |Download: http://vista64.net/forums/attachment.php?attachmentid=3648|
    +-------------------------------------------------------------------+
     
    DBlair, Apr 28, 2008
    #5
  6. Hi DAB,

    I'm unable to download the attachment (from the Gateway you posted from). Perhaps you can use a newsreader to attach files, or post in plain-text format, or mail the file to me directly.

    --
    Regards,

    Ramesh Srinivasan, Microsoft MVP [Windows Shell/User]
    Windows® Troubleshooting http://www.winhelponline.com
    Winhelponline.com blog http://www.winhelponline.com/blog



    Having similar problem (HP Laptop w/ Vista x64, SP1) ever since I
    upgraded to SP1.

    Attached my Reg export as instructed for other gentleman, appreciate
    any help.

    DAB


    +-------------------------------------------------------------------+
    |Filename: msiserver-export-dab.reg |
    |Download: http://vista64.net/forums/attachment.php?attachmentid=3648|
    +-------------------------------------------------------------------+
     
    Ramesh, MS-MVP, Apr 29, 2008
    #6
  7. Zomby2d

    Salim26 Guest

    Hello Ramesh

    I have the same problem. To fix the Enum subkey, you asked Mustafa t
    open the .Reg file, copy it and post it to this forum. But, for unknow
    reasons he didn't post it. Therefore, I'll post mine instead so that yo
    could explain how to delete the subkey

    Thanks before hand

    Windows Registry Editor Version 5.0
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msiserver
    "DisplayName"="@%SystemRoot%\\system32\\msimsg.dll,-27
    "ImagePath"=hex(2):25,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,72,00,6f,00,6f,00,

    74,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,

    00,73,00,69,00,65,00,78,00,65,00,63,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,20,00,2f,00,
    56,00,00,0
    "Description"="@%SystemRoot%\\system32\\msimsg.dll,-32
    "ObjectName"="LocalSystem
    "ErrorControl"=dword:0000000
    "Start"=dword:0000000
    "Type"=dword:0000001
    "DependOnService"=hex(7):72,00,70,00,63,00,73,00,73,00,00,00,00,0
    "ServiceSidType"=dword:0000000
    "RequiredPrivileges"=hex(7):53,00,65,00,54,00,63,00,62,00,50,00,72,00,69,00,76,

    00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,43,00,72,00,65,00,61,00,

    74,00,65,00,50,00,61,00,67,00,65,00,66,00,69,00,6c,00,65,00,50,00,72,00,69,

    00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,4c,00,6f,00,63,00,

    6b,00,4d,00,65,00,6d,00,6f,00,72,00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,

    00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,49,00,6e,00,63,00,72,00,65,00,61,00,

    73,00,65,00,42,00,61,00,73,00,65,00,50,00,72,00,69,00,6f,00,72,00,69,00,74,

    00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,

    65,00,43,00,72,00,65,00,61,00,74,00,65,00,50,00,65,00,72,00,6d,00,61,00,6e,

    00,65,00,6e,00,74,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,

    00,00,53,00,65,00,41,00,75,00,64,00,69,00,74,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,

    00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,53,00,65,00,63,00,75,00,72,00,

    69,00,74,00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,

    00,53,00,65,00,43,00,68,00,61,00,6e,00,67,00,65,00,4e,00,6f,00,74,00,69,00,

    66,00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,

    00,65,00,50,00,72,00,6f,00,66,00,69,00,6c,00,65,00,53,00,69,00,6e,00,67,00,

    6c,00,65,00,50,00,72,00,6f,00,63,00,65,00,73,00,73,00,50,00,72,00,69,00,76,

    00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,49,00,6d,00,70,00,65,00,

    72,00,73,00,6f,00,6e,00,61,00,74,00,65,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,

    00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,43,00,72,00,65,00,61,00,74,00,65,00,

    47,00,6c,00,6f,00,62,00,61,00,6c,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,

    00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,41,00,73,00,73,00,69,00,67,00,6e,00,50,00,

    72,00,69,00,6d,00,61,00,72,00,79,00,54,00,6f,00,6b,00,65,00,6e,00,50,00,72,

    00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,52,00,65,00,

    73,00,74,00,6f,00,72,00,65,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,

    00,65,00,00,00,53,00,65,00,49,00,6e,00,63,00,72,00,65,00,61,00,73,00,65,00,

    51,00,75,00,6f,00,74,00,61,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,

    00,65,00,00,00,53,00,65,00,53,00,68,00,75,00,74,00,64,00,6f,00,77,00,6e,00,

    50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,54,

    00,61,00,6b,00,65,00,4f,00,77,00,6e,00,65,00,72,00,73,00,68,00,69,00,70,00,

    50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,4c,

    00,6f,00,61,00,64,00,44,00,72,00,69,00,76,00,65,00,72,00,50,00,72,00,69,00,
    76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,00,0
    "FailureActions"=hex:84,03,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,03,00,00,00,14,00,00,

    00,01,00,00,00,c0,d4,01,00,01,00,00,00,e0,93,04,00,00,00,00,00,00,00,00,0
     
    Salim26, May 12, 2008
    #7
  8. Hi Salim,

    Error "The Windows Installer Service could not be accessed" in Windows Vista - The Winhelponline Blog:
    http://www.winhelponline.com/blog/vista-the-windows-installer-service-could-not-be-accessed/

    --
    Regards,

    Ramesh Srinivasan, Microsoft MVP [Windows Shell/User]
    The Winhelponline Blog: http://www.winhelponline.com/blog
    Windows® Troubleshooting: http://www.winhelponline.com


    Hello Ramesh,

    I have the same problem. To fix the Enum subkey, you asked Mustafa to
    open the .Reg file, copy it and post it to this forum. But, for unknown
    reasons he didn't post it. Therefore, I'll post mine instead so that you
    could explain how to delete the subkey.

    Thanks before hand.

    Windows Registry Editor Version 5.00

    <snip>
     
    Ramesh, MS-MVP, May 20, 2008
    #8
  9. Zomby2d

    Salim26 Guest

    The startup type of Windows Installer was already in Manuel mode. So
    the solution hasn't helped me fix the error

     
    Salim26, May 20, 2008
    #9
  10. Salim,

    Download and run msiserver.reg linked in that page, even though Windows Installer service is listed correctly. That ought to help.

    --
    Regards,

    Ramesh Srinivasan, Microsoft MVP [Windows Shell/User]
    The Winhelponline Blog: http://www.winhelponline.com/blog
    Windows® Troubleshooting: http://www.winhelponline.com


    The startup type of Windows Installer was already in Manuel mode. So,
    the solution hasn't helped me fix the error.

     
    Ramesh, MS-MVP, May 21, 2008
    #10
  11. Zomby2d

    Salim26 Guest

    Thank you for your solution tips. Yet I don't know how to run
    downloaded software when Windows Installer doesn't work properly. I
    fact, I tried to run msiserver.reg but it didn't work

    Anyway, This is not my problem now. Due to a problem with my interne
    connection, I re-installed Windows Vista with Packard Bell's Smar
    Restore. Due to a minor problem, I tried then to restore my computer t
    a prior point in time. It didn't work. I tried to restore it to anothe
    point in time. It didn't work either. All I keep getting after eac
    attempt is the following error message:"System Restore did not complet
    successfully. Your computer's system files and settings were no
    changed. Details: An unspecified error occurred during system restore"

    So can you or anyone else help me fix this problem
     
    Salim26, May 30, 2008
    #11
  12. Hi Ramesh,

    I am affixing the reg file, i copied from msi.

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSIServer]
    "Type"=dword:00000020
    "Start"=dword:00000003
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "ImagePath"=hex(2):43,00,3a,00,5c,00,57,00,49,00,4e,00,44,00,4f,00,57,00,53,00,\

    5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,00,73,00,69,\

    00,65,00,78,00,65,00,63,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,20,00,2f,00,56,00,00,00
    "DisplayName"="Windows Installer"
    "DependOnService"=hex(7):52,00,70,00,63,00,53,00,73,00,00,00,00,00
    "DependOnGroup"=hex(7):00,00
    "ObjectName"="LocalSystem"
    "Description"="Adds, modifies, and removes applications provided as
    Windows Installer (*.msi) package. If this service is disabled, an
    services that explicitly depend on it will fail to start."

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSIServer\Security]
    "Security"=hex:01,00,14,80,90,00,00,00,9c,00,00,00,14,00,00,00,30,00,00,00,02,\

    00,1c,00,01,00,00,00,02,80,14,00,ff,01,0f,00,01,01,00,00,00,00,00,01,00,00,\

    00,00,02,00,60,00,04,00,00,00,00,00,14,00,fd,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,\

    05,12,00,00,00,00,00,18,00,ff,01,0f,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,\

    20,02,00,00,00,00,14,00,8d,01,02,00,01,01,00,00,00,00,00,05,0b,00,00,00,00,\

    00,18,00,fd,01,02,00,01,02,00,00,00,00,00,05,20,00,00,00,23,02,00,00,01,01,\
    00,00,00,00,00,05,12,00,00,00,01,01,00,00,00,00,00,05,12,00,00,00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSIServer\Enum]
    "0"="Root\\LEGACY_MSISERVER\\0000"
    "Count"=dword:00000001
    "NextInstance"=dword:00000001

    What should i do next?

    Thanks for your help

    Thoma
     
    thomas_rajesh, May 31, 2008
    #12
  13. Zomby2d

    Brian49 Guest

    I also have the "Windows Installer Service could not be accessed
    problem (in Vista 32 SP1). I've read and tried all the solution
    suggested here and elsewhere on the Web, but nothing works so far. I
    seems like an MSI Server registry fix ought to be part of the answer
    but when I apply any such fix and reboot, the original entries ar
    unchanged (I've checked the permissions)

    Eventually I guess I'll have to do a repair install of Vista, but as
    have SP1 installed I believe I'll need to create a slipstreamed setu
    disk in order to do the repair

    If any kind person has a suggested solution that hasn't already bee
    mentioned anywhere, it would be very much appreciated. Many thanks
     
    Brian49, Jun 21, 2008
    #13
  14. Zomby2d

    Karl Snooks Guest

    Brian49,
    Do a Google search on Windows Installer Service could not be accessed. You will be overwhelmed with info.
    karl


    I also have the "Windows Installer Service could not be accessed"
    problem (in Vista 32 SP1). I've read and tried all the solutions
    suggested here and elsewhere on the Web, but nothing works so far. It
    seems like an MSI Server registry fix ought to be part of the answer,
    but when I apply any such fix and reboot, the original entries are
    unchanged (I've checked the permissions).

    Eventually I guess I'll have to do a repair install of Vista, but as I
    have SP1 installed I believe I'll need to create a slipstreamed setup
    disk in order to do the repair.

    If any kind person has a suggested solution that hasn't already been
    mentioned anywhere, it would be very much appreciated. Many thanks.
     
    Karl Snooks, Jun 21, 2008
    #14
  15. Zomby2d

    Brian49 Guest

    I thought I had made it clear that I have already read and tried al
    solutions suggested anywhere on the Web
     
    Brian49, Jun 21, 2008
    #15
  16. Zomby2d

    bossie Guest

    I have a similar prob and can't fix it.
    Below is my reg entry for MSIServer

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSIServer]
    "Type"=dword:00000010
    "Start"=dword:00000003
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "ImagePath"=hex(2):25,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,72,00,6f,00,6f,00,\

    74,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,\
    00,73,00,69,00,65,00,78,00,65,00,63,00,20,00,2f,00,56,00,00,00
    "DisplayName"="@%SystemRoot%\\system32\\msimsg.dll,-27"
    "WOW64"=dword:00000001
    "ObjectName"="LocalSystem"
    "Description"="@%SystemRoot%\\system32\\msimsg.dll,-32"
    "DependOnService"=hex(7):72,00,70,00,63,00,73,00,73,00,00,00,00,00
    "ServiceSidType"=dword:00000001
    "RequiredPrivileges"=hex(7):53,00,65,00,54,00,63,00,62,00,50,00,72,00,69,00,76,\

    00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,43,00,72,00,65,00,61,00,\

    74,00,65,00,50,00,61,00,67,00,65,00,66,00,69,00,6c,00,65,00,50,00,72,00,69,\

    00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,4c,00,6f,00,63,00,\

    6b,00,4d,00,65,00,6d,00,6f,00,72,00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,\

    00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,49,00,6e,00,63,00,72,00,65,00,61,00,\

    73,00,65,00,42,00,61,00,73,00,65,00,50,00,72,00,69,00,6f,00,72,00,69,00,74,\

    00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,\

    65,00,43,00,72,00,65,00,61,00,74,00,65,00,50,00,65,00,72,00,6d,00,61,00,6e,\

    00,65,00,6e,00,74,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,\

    00,00,53,00,65,00,41,00,75,00,64,00,69,00,74,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,\

    00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,53,00,65,00,63,00,75,00,72,00,\

    69,00,74,00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,\

    00,53,00,65,00,43,00,68,00,61,00,6e,00,67,00,65,00,4e,00,6f,00,74,00,69,00,\

    66,00,79,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,\

    00,65,00,50,00,72,00,6f,00,66,00,69,00,6c,00,65,00,53,00,69,00,6e,00,67,00,\

    6c,00,65,00,50,00,72,00,6f,00,63,00,65,00,73,00,73,00,50,00,72,00,69,00,76,\

    00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,49,00,6d,00,70,00,65,00,\

    72,00,73,00,6f,00,6e,00,61,00,74,00,65,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,\

    00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,43,00,72,00,65,00,61,00,74,00,65,00,\

    47,00,6c,00,6f,00,62,00,61,00,6c,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,\

    00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,41,00,73,00,73,00,69,00,67,00,6e,00,50,00,\

    72,00,69,00,6d,00,61,00,72,00,79,00,54,00,6f,00,6b,00,65,00,6e,00,50,00,72,\

    00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,52,00,65,00,\

    73,00,74,00,6f,00,72,00,65,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,\

    00,65,00,00,00,53,00,65,00,49,00,6e,00,63,00,72,00,65,00,61,00,73,00,65,00,\

    51,00,75,00,6f,00,74,00,61,00,50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,\

    00,65,00,00,00,53,00,65,00,53,00,68,00,75,00,74,00,64,00,6f,00,77,00,6e,00,\

    50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,54,\

    00,61,00,6b,00,65,00,4f,00,77,00,6e,00,65,00,72,00,73,00,68,00,69,00,70,00,\

    50,00,72,00,69,00,76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,53,00,65,00,4c,\

    00,6f,00,61,00,64,00,44,00,72,00,69,00,76,00,65,00,72,00,50,00,72,00,69,00,\
    76,00,69,00,6c,00,65,00,67,00,65,00,00,00,00,00
    "FailureActions"=hex:84,03,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,03,00,00,00,14,00,00,\

    00,01,00,00,00,c0,d4,01,00,01,00,00,00,e0,93,04,00,00,00,00,00,00,00,00,00

    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSIServer\Enum]
    "0"="Root\\LEGACY_MSISERVER\\0000"
    "Count"=dword:00000001
    "NextInstance"=dword:00000001


    Thanks
    Klaus
     
    bossie, Jan 27, 2009
    #16
  17. Zomby2d

    Zomby2d Guest

    For me, that was the problematic registry key. Once I deleted that
    things started to work again
     
    Zomby2d, Jan 28, 2009
    #17
  18. Zomby2d

    bossie Guest

    Zomby2d,
    i owe you one.
    After hours of wasted time to fix it with a lot of tip's out of the
    ms-support i finally the lucky boy again.....it was this crappy ENUM
    subkey.

    Many thanks again.

    u r da man ;-

    cheers
    klaus
     
    bossie, Jan 28, 2009
    #18
  19. Zomby2d

    jrput Guest

    Below is my reg entry for MSIServe

    Windows Registry Editor Version 5.0
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\msiserver
    "Type"=dword:0000012
    "Start"=dword:0000000
    "ErrorControl"=dword:0000000
    "ImagePath"=hex(2):43,00,3a,00,5c,00,57,00,69,00,6e,00,64,00,6f,00,77,00,73,00,

    5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,00,73,00,69,

    00,65,00,78,00,65,00,63,00,2e,00,65,00,78,00,65,00,20,00,2f,00,56,00,00,0
    "DisplayName"="Windows Installer
    "WOW64"=dword:0000000
    "ObjectName"="LocalSystem
     
    jrput, Feb 16, 2009
    #19
  20. Zomby2d

    AH Guest

    What do you delete? The hole
    "[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSIServer\Enum] >
    "0"="Root\\LEGACY_MSISERVER\\0000" > "Count"=dword:00000001 >
    "NextInstance"=dword:00000001 >" or only NextInstance?

     
    AH, Mar 28, 2009
    #20
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.