Vista partition is not a system partition

Discussion in 'Windows Vista Installation' started by weinnir, Jan 26, 2008.

  1. weinnir

    weinnir Guest

    I've got a really weird scenario:
    I've installed Vista on one of my partitions, after a few days it got
    corrupted, so i've installed another version on a different partition
    (different disk as well). I've since deleted the first vista
    installation.
    Now vista works perfectly on my other partition, no problems. However,
    when looking at the disk management I can see that the old vista
    partition's status is:" Healthy (System, Active, Primary Partition)"
    whereas my working vista partition is: "Healthy (Boot, Page File,
    Active, Crash Dump, Primary Partition)"
    My vista partition is not a system partition. This causes some
    problems, as I can't format the old vista partition.
    Trying to disable the disk at startup and booting with the Vista DVD
    doesn't help (it recognizes some problem but when rebooting, nothing
    happens, no loading of anything).
    Is there a way to assign the 'System' attribute to another partition
    and/or to remove the 'System' attribute from a partition?
     
    weinnir, Jan 26, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. weinnir

    AJR Guest

    It is a result of the way you installed Vista.

    The "default" (for want of a beter title) way of installation is to have
    system files and boot files on separate partitions/drive - however they can
    be both installed on the same partition which is the majority of "home"
    installations

    If you delete or remove the "old" drive Vista will not boot - no system
    files available.

    You may be able to use bcdedit or a third party boot manager such as
    VistaBootPro for correction.
     
    AJR, Jan 26, 2008
    #2
    1. Advertisements

  3. weinnir

    Nir Guest

    Thanks AJR, however I don't really understand one thing - my system
    files and system root are all in the new partition, all I have in the
    old partition is roughly 13MB containing the boot folder, of which I
    have the same in the new partition. I don't have any other system
    files, of in fact other files on the older partition.
    I've tried VistaBootPro, but there's nothing I can do there to help me
    resolve the problem. All it says is that the boot manager is in the
    old partition, and the rest is in the new one.
     
    Nir, Jan 26, 2008
    #3
  4. Hello,
    The terminology can be confusing at times.
    System means the volume that contains the bootmgr and the \boot folder.
    This has to be the Active Primary Partition. There should only be one
    active partition in your system.
    The Boot Partition is the partition that contains \Windows. It may be same
    as the "system" partition, and it may be active and it may be Primary, but
    it doesn't have to be Active, Primary, or a System partition.

    |>old vista partition's status is:" Healthy (System, Active, Primary
    Partition)"
    So in this case this partition is listed as Active and Primary, plus there
    are boot files on it, so it's listed as "System"
    I suspect this is the first one that is enumerated.
    |> my working vista partition is: "Healthy (Boot, Page File, Active, Crash
    Dump, Primary Partition)"
    This is also listed as Active, which it shouldn't be,
    So it's hard to say which one you are truely booting from.

    you can run diskpart to change the status from Active to Inactive which
    affect what is shown, but if any of the boot code resides on the old Vista
    Volume you may not boot again.
    You would then have to repair by booting to the DVD and choosing the repair
    option. That may also require you to run diskpart and reset the correct
    volume as active again.

    Thanks,
    Darrell Gorter[MSFT]

    This posting is provided "AS IS" with no warranties, and confers no rights
    --------------------
    |> From: Nir <>
    |> Newsgroups: microsoft.public.windows.vista.installation_setup
    |> Subject: Re: Vista partition is not a system partition
    |> Date: Sat, 26 Jan 2008 13:07:50 -0800 (PST)
    |> Organization: http://groups.google.com
    |> Lines: 44
    |> Message-ID:
    <>
    |> References:
    <>
    |> <>
    |> NNTP-Posting-Host: 66.183.96.100
    |> Mime-Version: 1.0
    |> Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
    |> Content-Transfer-Encoding: 7bit
    |> X-Trace: posting.google.com 1201381671 6824 127.0.0.1 (26 Jan 2008
    21:07:51 GMT)
    |> X-Complaints-To:
    |> NNTP-Posting-Date: Sat, 26 Jan 2008 21:07:51 +0000 (UTC)
    |> Complaints-To:
    |> Injection-Info: f47g2000hsd.googlegroups.com;
    posting-host=66.183.96.100;
    |> posting-account=jckLkwoAAABu5pdE9Wk05SyuAEzO5R5q
    |> User-Agent: G2/1.0
    |> X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US;
    rv:1.8.1.11)
    |> Gecko/20071127 Firefox/2.0.0.11,gzip(gfe),gzip(gfe)
    |> Path:
    TK2MSFTNGHUB02.phx.gbl!TK2MSFTNGP01.phx.gbl!TK2MSFTFEEDS02.phx.gbl!newsfeed0
    0.sul.t-online.de!t-online.de!news.glorb.com!postnews.google.com!f47g2000hsd
    ..googlegroups.com!not-for-mail
    |> Xref: TK2MSFTNGHUB02.phx.gbl
    microsoft.public.windows.vista.installation_setup:33678
    |> X-Tomcat-NG: microsoft.public.windows.vista.installation_setup
    |>
    |> > It is a result of the way you installed Vista.
    |> >
    |> > The "default" (for want of a beter title) way of installation is to
    have
    |> > system files and boot files on separate partitions/drive - however
    they can
    |> > be both installed on the same partition which is the majority of
    "home"
    |> > installations
    |> >
    |> > If you delete or remove the "old" drive Vista will not boot - no system
    |> > files available.
    |> >
    |> > You may be able to use bcdedit or a third party boot manager such as
    |> > VistaBootPro for correction.
    |> >
    |> >
    |> >
    |> >
    |> > > I've got a really weird scenario:
    |> > > I've installed Vista on one of my partitions, after a few days it got
    |> > > corrupted, so i've installed another version on a different partition
    |> > > (different disk as well). I've since deleted the first vista
    |> > > installation.
    |> > > Now vista works perfectly on my other partition, no problems.
    However,
    |> > > when looking at the disk management I can see that the old vista
    |> > > partition's status is:" Healthy (System, Active, Primary Partition)"
    |> > > whereas my working vista partition is: "Healthy (Boot, Page File,
    |> > > Active, Crash Dump, Primary Partition)"
    |> > > My vista partition is not a system partition. This causes some
    |> > > problems, as I can't format the old vista partition.
    |> > > Trying to disable the disk at startup and booting with the Vista DVD
    |> > > doesn't help (it recognizes some problem but when rebooting, nothing
    |> > > happens, no loading of anything).
    |> > > Is there a way to assign the 'System' attribute to another partition
    |> > > and/or to remove the 'System' attribute from a partition?
    |>
    |> Thanks AJR, however I don't really understand one thing - my system
    |> files and system root are all in the new partition, all I have in the
    |> old partition is roughly 13MB containing the boot folder, of which I
    |> have the same in the new partition. I don't have any other system
    |> files, of in fact other files on the older partition.
    |> I've tried VistaBootPro, but there's nothing I can do there to help me
    |> resolve the problem. All it says is that the boot manager is in the
    |> old partition, and the rest is in the new one.
    |>
     
    Darrell Gorter[MSFT], Jan 27, 2008
    #4
  5. weinnir

    Andy Guest

    If you want the new Vista Boot partition to also be the System
    partition, you have to make it active, which is already is, and you
    have to set your motherboard Bios to boot from the disk drive
    containing that partition. Then boot from the Vista DVD and run
    repair. Boot from the Vista DVD again, run repair again, and repair
    startup. You should now be able to boot to Vista from the new drive.
     
    Andy, Jan 27, 2008
    #5
  6. The simple solution I found to this problem was to disconnect all drives
    except the one that you want to boot from, which also has Vista
    installed. Then I had to boot from the Vista CD twice and run repair to
    get Vista to recognize that there was no boot sector and write a new
    one. After booting a couple of times without the CD just to make sure
    that everything was working, I reconnected the other drives. Now the
    older drive is no longer identified as a boot drive in the Disk
    Management. It is still marked as active so now I need to investigate
    how to make it just Primary Partition without being active.
     
    c. david young, Dec 24, 2008
    #6
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.