w3wp.exe 100% CPU utilization after upgrade from WSUS 2.0

Discussion in 'Update Services' started by Steve Gould, Oct 28, 2008.

  1. Steve Gould

    Steve Gould Guest

    I upgraded a Windows Server 2003 SP2 server running WSUS 2.0 to WSUS 3.0
    yesterday. I have SQL 2005 Express running on the server and that was in use
    by WSUS 2. The install completed, but the server seemed hung. Opening the
    MMC console failed. It timed out. Looking deeper I found that W3WP.exe was
    running the server up to 100% CPU utilization.

    Eventually I found that it was the SimpleAuthWebService causing it. I moved
    that into it's own app pool and then stopped the app pool. I had to kill the
    w3wp.exe instance associated to it and then the server ran normal. I am now
    able to connect the MMC and see all the updates, groups, systems, etc.

    I uninstalled WSUS, IIS, and .NET 2 then reinstalled. No change.

    I get lots of 1309 time-out events when SimpleAuthWebService is running and
    w3wp.exe is hogging the cpu. The only other error messages are related to
    time-outs. I have McAfee running on the server, but I disabled it to be
    certain it is not conflicting.

    I assume that clients won't be able to connect with SimpleAuthWebService not
    running.

    Can anyone suggest what to look at to solve the SimpleAuthWebService issue?


    Thanks!

    Steve
     
    Steve Gould, Oct 28, 2008
    #1
    1. Advertisements

  2. Steve Gould

    Steve Gould Guest

    My issues are resolved. I let it run for a while and after an hour it
    stopped. Another issues was that the SelfUpdate virtual directory was
    missing. I added that back in and now WSUS 3.0 is running happily.

    Steve
     
    Steve Gould, Oct 29, 2008
    #2
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.