Windows update C Media Electronics Incorporation - Sound - C-Media

Discussion in 'Windows Update' started by Lethal, Jun 3, 2005.

  1. Lethal

    Lethal Guest

    Hi

    Upon downloading and installing (and rebooting) the above windows update my
    sounds device (avance ac97 audio) disappears and the sound scheme shows Modem
    #0 Line playback (as default device for both recording and playback), and
    MPU-401 (as default device for midi playback)...resulting in 'no audio
    device' being shown under volume in 'sounds and audio device
    properties'.....net result no sound!
    This has occured three times forcing a system restore to correct.

    Anybody know how to correct/fix, is this a know bug.

    Appreciate any input.

    regards

    Lethal
     
    Lethal, Jun 3, 2005
    #1
    1. Advertisements

  2. Lethal

    DL Guest

    As is said many times, do NOT use winupdate for drivers.
    Use hw manu.drivers direct from their web site.
    BTW There are many that say if it aint broke dont fix it. ie unless a hw
    updated driver fixes a problem,dont
     
    DL, Jun 3, 2005
    #2
    1. Advertisements

  3. Lethal

    Lethal Guest

    Thanks for that, DL, but excuse the lack of experience in reviewing this
    forum and the naiviety regarding drivers.

    What is 'HW' By the way.

    I do like to keep my version of xp totally up to date...so ignoring these
    updates is difficult, espec as msoft recommend and encourage soo much.

    Lethal
     
    Lethal, Jun 3, 2005
    #3
  4. Lethal

    DL Guest

    Hardware

     
    DL, Jun 3, 2005
    #4
  5. Lethal

    casi Guest

    same thing happened here..
    i had to go back to a restore point.
    what is this audio device mainly used for? otherwise it may not be necessary
    to update it.
     
    casi, Jun 4, 2005
    #5
  6. Lethal

    DL Guest

    Its rarely neccessary to update a driver unless
    1) it cures a problem
    2) adds functionality
    Its on board sound driver
    In any case do NOT use winupdate drivers - you now know why
     
    DL, Jun 4, 2005
    #6
  7. Lethal

    casi Guest

    Then i obviously must already have this device which apparently needs to be
    updated. Did you use a different site to update this device?
     
    casi, Jun 5, 2005
    #7
  8. Lethal

    DL Guest

    You dont *need* to update unless you have a problem or it adds extra
    functionality.
    Just because an update might be available doesnt mean you need to.

    The device is a sound device, either you have an embedded sound device on
    your mobo, or you have a sound card.
    If you really wish to update visit your mobo, or PC manu, or sound card site
    and see what updates are avilable.
    Winupdate has a habit of showing incorrect drivers,corrupt drivers, and
    drivers with an incorrect version designation.
     
    DL, Jun 6, 2005
    #8
  9. Lethal

    casi Guest

    Thanks. i'll hold off on this update.....
    by the way has anyone else benefited from the recent ms update that fixed
    that problem where you would get a svchost.exe error when you power on your
    pc? Those annoying error msgs are finally gone!
     
    casi, Jun 7, 2005
    #9
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.